Het is een vraag die u zichzelf waarschijnlijk ook op een bepaald moment heeft gesteld (misschien  wel bij het inschenken). Aangezien er geen calorieën op de fles worden vermeld, is het moeilijk om te zeggen hoe wijn in uw afslankingsplan past.

Als u een wijnkenner bent, weet dan dat wijn gezondheidsvoordelen heeft. Studies suggereren dat de phytochemicaliën in wijn (zoals ellaginezuur en resveratrol) kunnen helpen in het voorkomen van kanker en ontstekingen, volgens het Amerikaans instituut voor kankeronderzoek.

Enkele onderzoeken tonen zelfs aan dat het gematigd gebruik van alcohol uw risico op hart- en vaatziektes, hartstilstand en zelfs de dood kan verminderen.

De gezondheidvoordelen daar gelaten, als u probeert om af te vallen, is nippen aan om het even welke soort alcohol dan ook, funest voor uw afslankingsplannen als u het overdrijft. Matigen is de oplossing.

De door de NVWA geadviseerde alcoholconsumptie voor vrouwen, is één glas (of 150 ml) per dag. 150 ml wijn bevat ongeveer 80 tot 120 calorieën, afhankelijk van het type en het gebied waar de druiven zijn gekweekt. Grappig feit: dat is minder dan het aantal calorieën in 30 gram donkere chocola. Zo zou één glas (of misschien zelfs twee) u niet te ver van uw doel af moeten houden.

Behandel het gewoon net als ieder ander extraatje, door uw calorieën voor die dag of die week op te tellen en dan te bepalen hoeveel speelruimte u heeft en hoe u de wijn in kunt passen.

Witte wijnen met weinig calorieën zijn Chardonnay, Riesling, witte Zinfandel, en Sauvignon blanc, die allemaal minder dan 85 calorieën, 2.6 gram koolhydraten, en één gram suiker hebben. Witte wijnen die iets moeilijker zouden kunnen zijn om in uw dieetplannen in te passen, zijn zoete dessertwijnen die meer dan 14 gram koolhydraten, acht gram suiker, en 164 calorieën per glas hebben.

Gaaat u voor rood, kies dan voor een Merlot, Pinto noir of rosé, die minder dan drie gram koolhydraten, één gram suiker en 88 calorieën hebben. En houd uw glazen sherry of marsala in de gaten. Deze wijnen hebben allemaal meer dan 14 gram koolhydraten, acht gram suiker, en 164 calorieën.

Vergeleken met andere ‘happy hour’opties, zoals bier, een margarita of zelfs een wodka cranberry, is wijn eigenlijk de beste keus.

Simpelweg gezegd, indien met mate gebruikt, zou wijn u niet ver van uw streefgewicht af moeten houden. Laat de fles maar knallen!