Die superfijne verlichting zou wel eens een donkere kant kunnen hebben.

Wanneer uw neus zo verstopt is dat u nauwelijks kunt ademen, brengen weinig dingen zoveel verlichting als een OTC zwelling verminderende neusspray. Het medicijn werkt in op de receptoren in de bloedvaten in uw neus, die ze verkleint en de neusgaten opent zodat u niet meer  door uw mond hoeft te ademen.

De spray werkt in feite zo goed, dat wanneer u constant een verstopte neus heeft (lijkt op hooikoorts), u het meerdere keren per dag gebruikt. Maar na een paar dagen, zult u merken dat u meer verstopt bent dan toen u ermee begon.

Simpel gezegd, u kunt eigenlijk niet „verslaafd“ raken aan neusspray, in de betekenis die er doorgaans aan wordt gegeven (u heeft er geen fysiologische „behoefte“ aan). Maar u kunt het zo vaak gebruiken dat u een rhinitismedicamentosa ontwikkelt, beter bekend als een kettingreactie.

Dat komt omdat na drie of vier dagen van constant gebruik, het bloedvat in uw neus zich afhankelijk van de neusspray begint te maken.

Ze zwellen op tot een abnormale grootte, omdat ze wachten op het chemische hoogtepunt. Deze vicieuze cirkel van overmatig gebruik en afhankelijkheid kan maanden, zelfs jaren duren.

En hoe langer u de spray gebruikt, des te waarschijnlijker het is dat u deze kettingreactie ontwikkelt.

De meest gebruikelijke sprays zijn goed voor twee of drie dagen, maar als u een neussprayjunkie bent, kunt u de fles beter laten staan. Vraag uw arts om orale steroïden voor te schrijven om de ontsteking en zwelling te verminderen terwijl uw sinussen zich herstellen. Gebruik een neusspoeling of netipot om verstopte luchtwegen schoon te spoelen, indien nodig.